نظریه مشورتی
- توضیحات
دیده بان هشتم : در تصادفات منجر به جرح موضوع ماده 717 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، با توجه به قانون کاهش مجازات حبس تعزیري مصوب سال 1399، مجازات حبس این جرم از درجه 8 است. حال چنانچه میزان دیه کمتر از یکدهم دیه کامل باشد، با در نظر گرفتن بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال 1373، مبنی بر تبدیل حبس به جزاي نقدي، آیا رأي صادره قابل تجدیدنظر است؟
به صراحت بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال 1373، تمامی جرایم رانندگی از جمله جرم موضوع ماده 717 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 که در استعلام آمده است (به استثناي جرایم موضوع مواد 714 و 718 این قانون که طبق تبصره ماده 718 از شمول بند مذکور مستثنی شده)، مشمول این بند است و جزاي نقدي بند مذکور، «مجازات قانونی» جرایم مشمول این بند است؛ زیرا مجازات قانونی جرم ممکن است در یک ماده خاص یا در مواد دیگري نظیر بندهاي یک و 2 ماده 3 قانون صدرالذکر مشخص شده باشد. ملاك تعیین درجه جرایم مشمول بند مذکور و تشخیص مرجع صالح در رسیدگی با توجه به میزان جزاي نقدي حاکم در زمان وقوع جرم و انطباق آن با شاخصهاي مقرر در ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 و تبصرههاي آن، بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهاي دولت است که در حال حاضر با عنایت به افزایش میزان جزاي نقدي به شرح جدول شماره 16 تعرفههاي خدمات قضایی قانون بودجه سال 1396 که در قوانین بودجه سالهاي 1397، 1398 و 1399 تغییر نکرده است (مبلغ سه میلیون و و سیصد هزار ریال تا سی و سه میلیون ریال) است. بنابراین جرم موضوع ماده 717، جرم تعزیري درجه 6 محسوب شده و از شمول بند «الف» ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفري مصوب سال 1392 خارج و رأي صادرشده از دادگاه کیفري دو در خصوص این جرم با توجه به ماده 427 این قانون قابل تجدید نظر است.
در جرایم ناشی از تخلفات رانندگی مانند رانندگی بدون گواهینامه رسمی که با توجه به بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهاي دولت، حبس، به جزاي نقدي تبدیل میشود، نظر به اینکه تخفیف اعم از تبدیل مجازات یا تقلیل آن است، با توجه به اینکه مجازات یک بار مورد تخفیف قرار گرفته، در صورت فراهم بودن شرایط مواد 37 و 38 قانون مجازات اسلامی، آیا امکان تخفیف جزاي نقدي صادره نیز وجود دارد؟
در جرایم مشمول بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال 1373، از جمله همه جرایم مربوط به تخلفات رانندگی (به استثناي موارد مذکور در تبصره ماده 718 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375)، مجازات قانونی جرم توسط مقنن از حبس به جزاي نقدي تبدیل شده است. بنابراین جزاي نقدي موضوع بند مذکور «مجازات قانونی» جرایم مشمول این بند است؛ لذا در تعیین جزاي نقدي موضوع بند مذکور نیازي به وجود جهات تخفیف نیست و این مجازات مشمول احکام کلی مجازاتها از جمله تخفیف مقرر در بند «ث» ماده 37 اصلاحی سال 1399 قانون مجازات اسلامی است که در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف است و نص مغایر که تخفیف را در این خصوص منع کند، وجود ندارد.
حمایت